Hyperventilatie

Wat is hyperventilatie?

Om een indruk te krijgen van wat hyperventilatie is kunt u de video op deze pagina bekijken. Nadat u de video hebt gezien kunt u verder lezen voor een nadere toelichting. Klik hiervoor op de ‘verder lezen’ knop rechts naast naast de film. 

 


Angstklachten

Alle hyperventilatieklachten kunnen leiden tot een heel ander soort klachten, namelijk angst en paniek. Natuurlijk is iedereen wel eens bang. Angst is ook nodig om te waarschuwen wanneer er gevaar dreigt. Als mensen zonder dat daar aanleiding voor is last hebben van angsten, is er echter iets anders aan de hand. Deze mensen worden niet bedreigd, maar raken toch in paniek. Ze vertonen daarbij veel symptomen van hyperventilatie: trillen, zweten hartkloppingen etc. Mensen die dit vaak overkomt, lijden aan een paniekstoornis. Ze worden op de meest onverwachte momenten overvallen door de angst dood te gaan, gek te worden of de controle over zichzelf te verliezen.


Lijst van klachten/symptomen

Klachten en symptomen die kunnen optreden bij hyperventilatie
 Algemeen
. vermoeidheid, algemene zwakte
. prikkelbaarheid
. slapeloosheid

Psychisch
. angst en onrust
. depressie
. concentratiestoornissen
. fobieën


Wat te doen tegen hyperventilatie?

Als u klachten heeft die met hyperventilatie te maken lijken te hebben, ga dan altijd naar uw huisarts voor het stellen van een diagnose. Als uw huisarts twijfelt over de diagnose hyperventilatie kan hij/zij u ook doorverwijzen naar een specialist. Zodra duidelijk is dat uw klachten veroorzaakt worden door hyperventilatie, kan de huisarts of specialist u de weg wijzen naar een passende behandeling.